Tendon Yaralanmaları

FLEKSÖR=KIVIRICI TENDON YARALANMALARI

Nedir?

Dirseğimizin iç tarafından başlayan kaslar el bileğine yakın orta bölgede tendon (kiriş) lara dönüşerek parmak kemiklerine yapışırlar. Avuç içimizde yer alan bu tendonlara parmaklara yaptırdıkları hareket nedeniyle kıvırıcı=fleksor tendonlar adı verilmektedir. Tendonlar parmaklara gelince kıvırmayı daha iyi yapabilmek için pulley denilen, makaraya benzeyen tünellerle sımsıkı çevrilmiştir. Bu tüneller, tendonun kemikten uzaklaşmasını engeller ve eklemlerin bükülmesine yardımcı olurlar

Ne zaman yaralanırlar?

Önkol, el bileği, avuç içi ve parmaklarda oluşan derin kesilerde fleksör tendonlar yaralanabilir. Özellikle elde, avuç içinde, parmaklarda tendon yaralanmalarına sinir ve damar yaralanmaları eşlik edebilir.

Bulguları nelerdir?

Fleksör tendon yaralanması olan hastada parmaklarda bükme hareketi yapılamayabilir. Yaralanma sonrasında tanının konması gecikirse, kesilen tendon uçları arasındaki mesafe giderek açılır ve ameliyatla eski haline getirmek zorlaşır. Tam olmayan tendon kesilerinde hastanın parmaklarını bükmesinde sorun olmayabilir ama zaman geçtikçe incelen tendon bölgelerinden tendon tekrar kopabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Ameliyatla  kesilen tendon uçları uçuca getirilerek sağlam dikiş ve özel dikiş teknikleriyle dikilmelidir. Tendonlar dikilmez ise bükülme hareketi tekrar yapılamaz. Parmaklarda tendonların içinden geçtiği pulley denilen tünellerin korunması tendonların iyileşme sonrası işlevlerini yerine getirebilmesi için çok önemlidir. Tendon kesisiyle birlikte olan damar sinir yaralanmalarının mutlaka mikrocerrahi yöntemler kullanılırak ameliyatla tamir edilmesi gerekir. Yapılan cerrahi müdahele sonrası dikilen tendonların korunması amacı ile fizik tedaviye parmak düzeyli tendon kesilerinde cerrahinin hemen sonrasında başlanırken, diğerlerinde 3-4 haftadan sonra başlanır. Bu süre boyunca tendonların tekrar kopmasının engellenmesi için ön kol koruyucu alçı ile 6 hafta boyunca sarılır ve genellikle alçı çıkarıldıktan sonra hareketlerin hemen sağlanması mümkün olmaz. Fizik tedavi tendon iyileşmesi sırasında, tendonun etraf dokulara yapışıklık oluşmasını engellemektedir. Fleksör tendon yaralanmalarında, cerrahinin yerinde, zamanında olması kadar fizik tedavinin profesyonel ellerce yapılması çok önemlidir.Bazen, fizik tedaviye rağmen hareketler yetersiz kalabilir. Bu durumda, yapışıklılar ameliyatla açılarak tekrar hemen fizik tedaviye başlanmalıdır.

ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun