El Bileği Kırıkları

EL BİLEĞİ KIRIKLARI

El bileği iki önkol kemiği ‘radius ve ulna’ ve sekiz küçük kemikten oluşan döndürme, öne ve yukarıya kıvrılma. Yanlara doğru eğilme hareketlerini yapabilen eklemdir. Gençlerde, şiddetli yaralanmalarda örneğin el bileğinin üzerine yüksekten düşme, trafik kazası sonucu kırıklar oluşurken osteoporoz ile beraber daha basit travmalarda da aynı kırıklar görülmektedir. Kırıklar, el bileğinde en sık radius kemiğinin uç kısmında görülür.

Semptomları nelerdir?

El bileği kırıklarının semptomları sanılanın aksine burkulmalardan farklı değildir. El bileği üzerinde şişlik ve hareketle ya da hareketsiz oluşan ağrı en sık semptomlardır. Radius kırıklarında el bileğinde çatal sırtına benzer deformite oluşabilir. Küçük kemik kırıklarında bu deformite oluşmaz.

Kırık şüphesi varsa ne yapılmalı?

Elbileği karton ya da tahtayla alttan desteklenmeli ve hareket ettirilmemeye çalışılmalıdır. Şiş olan bölgeye buz konularak şişliğin azaltılması sağlandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kırık tanısı nasıl konulur?

Muayene edildikten sonra en az iki yönlü röntgen filmi ile tanı konulabilir. Küçük kırık parçalarını daha iyi ayrıntılandırmak için bilgisayarlı tomografi çektirilebilir. Manyetik rezonans görüntüleme daha çok eklem çevresindeki bağlar, tendonlar hakkında bilgi vermektedir.

Nasıl tedavi edilir?

Kırığın yer değiştirmiş olması yada olmaması, parçalı olup olmaması doğru tedavinin belirlenmesinde ana faktörlerdir. Ayrıca hastanın yaşı, genel sağlık durumu, mesleği, el bileğindeki kireçlenme olup olmaması tedavinin belirlenmesinde önemlidir.

Yerinden oynamamış ve parçalı olmayan kırıklarda alçıyla tedavi mümkündür. Fakat yerinden oynamış, parçalı kırıkların çoğu ameliyat gerektirir. Ameliyat için dıştan tespit veya içten tespit yöntemleri kullanılabilir. Dıştan tespit için, el ile önkol arasında köprü gibi platinler yerleştirilebilir. Aynı zamanda çivilerle de kırıklar birbirine tutturulabilir. İçten tespit içinde plaklar kullanılabilir. Bazen el bileği artroskopisinde tedavide kullanılabilmektedir. Hangi tip tespit (ameliyat) yönteminin kullanılacağını doktorunuz karar verecektir.

Bazen kırık uçları arasında boşluk oluşursa kemik aşısı=grefti gerekebilir. Bu aşı vücudunuzun herhangi bir yerinden sıklıkla kalçanızdan alınarak yapılır.

Ameliyat olduktan sonra, kırık iyileşmesi devam ederken parmakların hareket ettirilmesi elde oluşan ödemi ve sonrasında yapılacak fizik tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle ameliyattan sonra parmaklar mümkün olduğunca kıvrılarak açılmalıdır. Kırık iyileşmeye başlayınca, el bileğine hareket başlanabilir. El bileği hareket zamanı için doktorunuz karar verecektir. Kırığın kaynaması 4–8 hafta arasındadır.

El bileği kırıkları eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı görülebilir.

ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun