El Kırıkları

EL KIRIKLARI

El, parmakların ve el bileğinin hareketini sağlayan kasların içinde olduğu,birçok sayıda küçük kemiğin oluşturduğu kompleks yapılar bütünüdür. El kemikleri birbirine çok sıkı bağlarla bağlanmıştır. Elde kemik kırıkları ancak kuvvetli travmalar sonucu oluşur. Eklem içi,eklem dışında kırıklar olabilir. (Şekil elin iskelet anatomisi,kırık tiplerinin şekli ve müdahale tipleri)

Nasıl oluşur? Bulguları nelerdir?

Düşme, el üzerine ağırlık düşmesi, duvara vurma sonucu oluşabilir. Kırık olan elde şişlik, morarma, deformite, ağrı oluşur. Travma sonrası hastada bu şikayetlerin olması durumunda deneyimli bir doktora başvurulmalıdır. Yapılan radyolojik inceleme ile tanı konulabilir. Şüpheli durumlarda bilgisayarlı tomografi istenebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi kırık tipine, kırık şekline, kırılan kemiğe, kırığa eşlik eden yaralanmaların şekline göre değişir.

Atel veya tam olmayan yarım alçı yerinden oynamamış kırıkların tedavisi için kullanılabilir.

A.Kapalı olarak kırığı yerine oturtma ve tel ile sabitleme:  Kırıklar yerinde oynamış ise; kırık kemik uçlarını görmek için cilt bütünlüğünü bozmadan, anında radyolojik inceleme yapmaya olanak sağlayan skopi denen makineler yardımı ile olarak karşı karşıya getirilip teller ile sabitlenebilir.

B.Plak, vida ve teller ile kırık uçlarını sabitleme: Açık yaralanma varsa, kapalı olarak kırık uçları uç uca getirilemiyorsa, kırık ekleme kadar uzanıyorsa, kırık uçlarını yerine oturtmak için cilt bütünlüğünü açarak kırık uçlarını açık olarak tel, vida, plak ile sabitlenir.

C.Dışardan sabitleme (eksternal fiksatör): Yara çok kirli veya kırık çok parçalı ise  kırık hattının altından ve üstünden vücudun dışından tatbik edilen barlar yardımı ile kırık sabitlenir.

Ne gibi sorunlar oluşur?

Kırık tipine ve şekline göre sorunlar değişik olabilir. Parmaklarda hareket kısıtlılığı,kırıkta kaynamama görülebilir.Bu nedenle fizik tedavi mümkün olduğunca erken başlanmalıdır.

ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun